Behöver du stöd och hjälp?

Storasyster erbjuder stöd och gemenskap till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller sexuella övergrepp. Vi finns här för dig och vi lyssnar gärna. Våra stödinsatser står öppna för alla personer från 13 år och uppåt oavsett könsidentitet

  • Chatta
  • Chattsyster
  • Maila
  • Samtalsgrupp

Ibland kan det vara lättare att skriva än att prata. Därför finns vår chatt för dig som har blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Vi erbjuder även stöd till dig som är anhörig till någon som har blivit utsatt. Du kan vara helt anonym om du vill.
 
Chatten bemannas av Storasysters volontärer. De finns där för att lyssna och ge ett medmänskligt stöd till dig som loggar in. De har utbildning i sexuellt våld, vad det kan få för konsekvenser och hur det kan kännas att ha blivit utsatt. Många av våra volontärer har också egna erfarenheter av våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De erbjuder dock inte professionellt eller terapeutiskt stöd, men kan gärna hänvisa dig vidare om du önskar det. Alla volontärer arbetar under tystnadslöfte, vilket innebär att det du skriver i chatten stannar hos oss.
 
Tveka inte att höra av dig – vi lyssnar gärna.
 
Det kan vara bra att känna till att om du chattar från mobil eller surfplatta loggas du ut om du varit inaktiv i mer än 15 minuter eller om din skärm är i vila i mer än 15 minuter. Du är då varmt välkommen att logga in på nytt, så kommer en volontär att starta ett nytt samtal med dig.

Vi kan erbjuda dig som har blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp en chattsyster eller chattbror. Det innebär att du har kontakt med en av våra volontärer under 3-6 månader. Din chattsyster/bror finns där för att lyssna på dig och ge ett medmänskligt stöd. Våra volontärer har utbildning i sexuellt våld, vad det kan få för konsekvenser och hur det kan kännas att ha blivit utsatt. Många av våra volontärer har också egna erfarenheter av våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De erbjuder dock inte professionellt eller terapeutiskt stöd, men kan gärna hänvisa dig vidare om du önskar det. Alla volontärer arbetar under tystnadslöfte, vilket innebär att det du skriver till din chattsyster/bror stannar hos oss.  

Du och din chattsyster/bror har kontakt via mejl eller chatt ca en timme i veckan. I början av kontakten med kommer ni tillsammans fram till en målsättning. Exempel på vanliga mål kan vara att våga berätta för någon om dina erfarenheter, att anmäla brottet att bearbeta känslor och reaktioner. 
 
Fyll i det här formuläret för intresseanmälan, så tar vi kontakt med dig så snart som möjligt.
Om du har några frågor – mejla oss gärna på:
 

Storasysters mejljour finns för dig som vill ha stöd eller rådgivning till följd av våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Du kan även mejla om du är anhörig till någon som har blivit utsatt eller yrkesverksam och möter utsatta i ditt arbete. Det kan vara en kortare fråga eller ett behov av stöd i det du har blivit utsatt för. Du kan vara helt anonym om du vill.

Vi som besvarar mejl är anställd personal på Storasyster eller speciellt erfarna volontärer. Alla har utbildning i sexuellt våld, vad det kan få för konsekvenser och hur det kan kännas att ha blivit utsatt. Många har också egna erfarenheter av våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Vi erbjuder dock inte professionellt eller terapeutiskt stöd i mejljouren, men kan gärna hänvisa dig vidare om du önskar det. Vi arbetar under tystnadslöfte, vilket innebär att det du skriver till mejljouren stannar hos oss.

Tveka inte att höra av dig – vi lyssnar gärna.

Vi besvarar mejl så snart vi kan, dock senast var tredje dag. Mejla oss på:

jour@storasyster.org

Vi erbjuder samtalsgrupper för dig som själv blivit utsatt för sexuella övergrepp eller våldtäkt eller som är anhörig till någon som har blivit utsatt.

Är du intresserad av att medverka i våra samtalsgrupper för utsatta? Klicka här.

Är du intresserad av att medverka i vår samtalsgrupp för anhöriga? Klicka här.

  • Samtalsmottagning
  • Storasysterjuristen
  • Sexologiskt stöd
  • Medföljande syster

I vår samtalsmottagning tar vi emot dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Oavsett om övergreppet skett nyligen eller om det ligger längre bak i tiden, är det ofta viktigt att få bearbeta och organisera reaktioner, tankar och känslor runt händelsen. I mottagningen kan du få stöd- och rådgivande samtal eller behandling.

Samtalet varar i 50 minuter och kostar 200 kronor. Samtalet kan betalas med Swish eller genom bankgiro. Vi har möjlighet att erbjuda regelbundna samtal över tid. Mottagningen ligger i våra lokaler på Kungsholmen, centralt i Stockholm. 

Vi som tar emot besök i mottagningen arbetar under handledning av en legitimerad psykoterapeut.

Vi har inga drop-in-tider – för att anmäla ditt intresse för att gå i samtal hos oss, vänligen fyll i detta formulär.

För frågor mejla samtal@storasyster.org

Storasysters samtalsmottagning drivs med stöd av Cut-e.

Storasysterjuristen

Lydia Hyltèn-Cavallius är vår Storasysterjurist. Som Storasysterjurist tar hon emot frågor och funderingar du som brottsoffer har och lämnar kostnadsfri juridisk rådgivning. Vilka rättigheter har jag som brottsoffer? Kan det vara en brottslig gärning jag utsatts för? Storasysterjuristen kan svara på frågor om polisanmälan, polisförhör och rättegång. Ingen fråga är för stor eller för liten!

Storasysterjuristen nås lättast per mejl jurist@storasyster.org eller på telefon 0723 86 94 13. Storasysterjuristen tar emot frågor via e-post och telefon. Det går självklart bra att vara anonym. Inom såväl sin yrkesroll som sitt engagemang i Storasyster har Lydia tystnadsplikt, vilket innebär att du som hjälpsökande kan känna dig trygg i att allt du säger stannar hos henne.

Storasysterjuristen är ett samarbete med Wega Advokater. Wega Advokater är en humanjuridisk byråbestående av kvinnliga advokater som med engagemang, erfarenhet och empati arbetar med brottmål. Samtliga advokater har gedigen kunskap i att företräda brottsoffer i komplexa mål och utsatta situationer. Wega Advokater har specialistkompetens inom bl.a. sexualbrott, mål av hedersrelaterad karaktär samt att företräda minoritetsgrupper. Wega Advokater har kontor i Stockholm.

LYDIA HYLTÈN-CAVALLIUS

vertical_tagline_on_transparent_by_logaster

Lydia är advokat och arbetar med humanjuridiska frågor på Wega Advokater i Stockholm. Dessförinnan har hon arbetat på Advokatbyrån Elisabeth Fritz och Vox Advokater. Lydia har även arbetat på ett skyddat boende med våldsutsatta kvinnor och har varit engagerad i ECPAT Sveriges frivillighetsgrupp.

Lydia har avlagt jur. kand. examen vid Stockholms universitet. Hon har inriktat sig på straffrättsliga frågor och har skrivit sitt examensarbete om ansvarsbedömningar vid sexualbrott mot barn. Lydia har läst specialkurser inom straffrätt och studerat bland annat rättspsykologi. Hon har även läst kursen Genusvetenskapliga perspektiv på kriminalitet. Därutöver har hon studerat internationella relationer vid Hawaii Pacific University och vid Stockholms universitet.

Lydia har ett genuint intresse och ett stort engagemang vad gäller bemötandet av brottsoffer i utsatta situationer. Att ha ett genusperspektiv i kombination med ett pedagogiskt och empatiskt bemötande är ledstjärnor i Lydias arbete.

Mejl: jurist@storasyster.org
Telefon: 0723-869413
Hemsida:  www.wegaadvokater.se

Vad är sexologiskt stöd?

Sexologiskt stöd är stöd som fokuserar specifikt på sexualiteten. Vissa som erbjuder den här typen av stöd kallar sig för sexologer eller sexualrådgivare. En sexolog eller sexualrådgivare är någon som oftast har en människobehandlade yrkesexamina, exempelvis socionom, psykolog eller barnmorska och som sedan har vidareutbildat sig i sexologi. Beroende på grundprofession kan det sexologiska stödet skilja sig åt. Oftast erbjuds du dock samtalsstöd som kan kombineras med hemövningar.

Mer information finns på Låtossprataomsex.nu

Låtossprataomsex.nu är Storasysters hemsida med information och stöd om sexualitet efter sexuella övergrepp.

Att anmäla övergrepp till polisen eller att uppsöka sjukvård eller andra behandlingsinstanser efter ett övergrepp kan kännas svårt eller vara förknippat med ångest och oro. Därför finns Storasysters medföljande systrar här för dig – ett medmänskligt stöd som du kan prata med och som kan stötta dig i din kontakt med behandlingsinstanser och myndigheter.

Storasyster erbjuder stöd genom medföljande syster vid till exempel läkar- gynekolog- och psykologbesök, polisanmälan eller förhör. En medföljande syster är en anställd eller volontär på Storasyster som följer med dig till ditt besök och finns där som stöd för dig en stund efteråt. 

Vid rättegång erbjuder vi inte medföljande syster, eftersom du då har rätt till stöd från målsägandebiträde. Men vi förmedlar gärna kontakt med advokat och målsägandebiträde.

Vill du ansöka om medföljning eller ställa en fråga, fyll i det här formuläret så tar vi kontakt med sig så snart som möjligt. 

 
Ibland kan det vara lättare att skriva än att prata. Därför finns vår chatt för dig som har blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Vi erbjuder även stöd till dig som är anhörig till någon som har blivit utsatt. Du kan vara helt anonym om du vill.
 
Chatten bemannas av Storasysters volontärer. De finns där för att lyssna och ge ett medmänskligt stöd till dig som loggar in. De har utbildning i sexuellt våld, vad det kan få för konsekvenser och hur det kan kännas att ha blivit utsatt. Många av våra volontärer har också egna erfarenheter av våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De erbjuder dock inte professionellt eller terapeutiskt stöd, men kan gärna hänvisa dig vidare om du önskar det. Alla volontärer arbetar under tystnadslöfte, vilket innebär att det du skriver i chatten stannar hos oss.
 
Tveka inte att höra av dig – vi lyssnar gärna.
 
Det kan vara bra att känna till att om du chattar från mobil eller surfplatta loggas du ut om du varit inaktiv i mer än 15 minuter eller om din skärm är i vila i mer än 15 minuter. Du är då varmt välkommen att logga in på nytt, så kommer en volontär att starta ett nytt samtal med dig.

Storasysters mejljour finns för dig som vill ha stöd eller rådgivning till följd av våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Du kan även mejla om du är anhörig till någon som har blivit utsatt eller yrkesverksam och möter utsatta i ditt arbete. Det kan vara en kortare fråga eller ett behov av stöd i det du har blivit utsatt för. Du kan vara helt anonym om du vill.

Vi som besvarar mejl är anställd personal på Storasyster eller speciellt erfarna volontärer. Alla har utbildning i sexuellt våld, vad det kan få för konsekvenser och hur det kan kännas att ha blivit utsatt. Många har också egna erfarenheter av våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Vi erbjuder dock inte professionellt eller terapeutiskt stöd i mejljouren, men kan gärna hänvisa dig vidare om du önskar det. Vi arbetar under tystnadslöfte, vilket innebär att det du skriver till mejljouren stannar hos oss.

Tveka inte att höra av dig – vi lyssnar gärna.

Vi besvarar mejl så snart vi kan, dock senast var tredje dag. Mejla oss på:

jour@storasyster.org

 
Vi kan erbjuda dig som har blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp en chattsyster eller chattbror. Det innebär att du har kontakt med en av våra volontärer under 3-6 månader. Din chattsyster/bror finns där för att lyssna på dig och ge ett medmänskligt stöd. Våra volontärer har utbildning i sexuellt våld, vad det kan få för konsekvenser och hur det kan kännas att ha blivit utsatt. Många av våra volontärer har också egna erfarenheter av våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De erbjuder dock inte professionellt eller terapeutiskt stöd, men kan gärna hänvisa dig vidare om du önskar det. Alla volontärer arbetar under tystnadslöfte, vilket innebär att det du skriver till din chattsyster/bror stannar hos oss.  
 
Du och din chattsyster/bror har kontakt via mejl eller chatt ca en timme i veckan. I början av kontakten med kommer ni tillsammans fram till en målsättning. Exempel på vanliga mål kan vara att våga berätta för någon om dina erfarenheter, att anmäla brottet att bearbeta känslor och reaktioner. 
 
Fyll i det här formuläret för intresseanmälan, så tar vi kontakt med dig så snart som möjligt.
Om du har några frågor – mejla oss gärna på:
 

Vi erbjuder samtalsgrupper för dig som själv blivit utsatt för sexuella övergrepp eller våldtäkt eller som är anhörig till någon som har blivit utsatt.

Är du intresserad av att medverka i våra samtalsgrupper för utsatta? Klicka här.

Är du intresserad av att medverka i vår samtalsgrupp för anhöriga? Klicka här.

I vår samtalsmottagning tar vi emot dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Oavsett om övergreppet skett nyligen eller om det ligger längre bak i tiden, är det ofta viktigt att få bearbeta och organisera reaktioner, tankar och känslor runt händelsen. I mottagningen kan du få stöd- och rådgivande samtal eller behandling.

Samtalet varar i 50 minuter och kostar 200 kronor. Samtalet kan betalas med Swish eller genom bankgiro. Vi har möjlighet att erbjuda regelbundna samtal över tid. Mottagningen ligger i våra lokaler på Kungsholmen, centralt i Stockholm. 

Vi som tar emot besök i mottagningen arbetar under handledning av en legitimerad psykoterapeut.

Vi har inga drop-in-tider – för att anmäla ditt intresse för att gå i samtal hos oss, vänligen fyll i detta formulär.

För frågor mejla samtal@storasyster.org

Storasysters samtalsmottagning drivs med stöd av Cut-e.

Storasysterjuristen

Lydia Hyltèn-Cavallius är vår Storasysterjurist. Som Storasysterjurist tar hon emot frågor och funderingar du som brottsoffer har och lämnar kostnadsfri juridisk rådgivning. Vilka rättigheter har jag som brottsoffer? Kan det vara en brottslig gärning jag utsatts för? Storasysterjuristen kan svara på frågor om polisanmälan, polisförhör och rättegång. Ingen fråga är för stor eller för liten!

Storasysterjuristen nås lättast per mejl jurist@storasyster.org eller på telefon 0723 86 94 13. Storasysterjuristen tar emot frågor via e-post och telefon. Det går självklart bra att vara anonym. Inom såväl sin yrkesroll som sitt engagemang i Storasyster har Lydia tystnadsplikt, vilket innebär att du som hjälpsökande kan känna dig trygg i att allt du säger stannar hos henne.

Storasysterjuristen är ett samarbete med Wega Advokater. Wega Advokater är en humanjuridisk byråbestående av kvinnliga advokater som med engagemang, erfarenhet och empati arbetar med brottmål. Samtliga advokater har gedigen kunskap i att företräda brottsoffer i komplexa mål och utsatta situationer. Wega Advokater har specialistkompetens inom bl.a. sexualbrott, mål av hedersrelaterad karaktär samt att företräda minoritetsgrupper. Wega Advokater har kontor i Stockholm.

LYDIA HYLTÈN-CAVALLIUS

vertical_tagline_on_transparent_by_logaster

Lydia är advokat och arbetar med humanjuridiska frågor på Wega Advokater i Stockholm. Dessförinnan har hon arbetat på Advokatbyrån Elisabeth Fritz och Vox Advokater. Lydia har även arbetat på ett skyddat boende med våldsutsatta kvinnor och har varit engagerad i ECPAT Sveriges frivillighetsgrupp.

Lydia har avlagt jur. kand. examen vid Stockholms universitet. Hon har inriktat sig på straffrättsliga frågor och har skrivit sitt examensarbete om ansvarsbedömningar vid sexualbrott mot barn. Lydia har läst specialkurser inom straffrätt och studerat bland annat rättspsykologi. Hon har även läst kursen Genusvetenskapliga perspektiv på kriminalitet. Därutöver har hon studerat internationella relationer vid Hawaii Pacific University och vid Stockholms universitet.

Lydia har ett genuint intresse och ett stort engagemang vad gäller bemötandet av brottsoffer i utsatta situationer. Att ha ett genusperspektiv i kombination med ett pedagogiskt och empatiskt bemötande är ledstjärnor i Lydias arbete.

Mejl: jurist@storasyster.org
Telefon: 0723-869413
Hemsida:  www.wegaadvokater.se

Vad är sexologiskt stöd?

Sexologiskt stöd är stöd som fokuserar specifikt på sexualiteten. Vissa som erbjuder den här typen av stöd kallar sig för sexologer eller sexualrådgivare. En sexolog eller sexualrådgivare är någon som oftast har en människobehandlade yrkesexamina, exempelvis socionom, psykolog eller barnmorska och som sedan har vidareutbildat sig i sexologi. Beroende på grundprofession kan det sexologiska stödet skilja sig åt. Oftast erbjuds du dock samtalsstöd som kan kombineras med hemövningar.

Mer information finns på Låtossprataomsex.nu

Låtossprataomsex.nu är Storasysters hemsida med information och stöd om sexualitet efter sexuella övergrepp.

Att anmäla övergrepp till polisen eller att uppsöka sjukvård eller andra behandlingsinstanser efter ett övergrepp kan kännas svårt eller vara förknippat med ångest och oro. Därför finns Storasysters medföljande systrar här för dig – ett medmänskligt stöd som du kan prata med och som kan stötta dig i din kontakt med behandlingsinstanser och myndigheter.

Storasyster erbjuder stöd genom medföljande syster vid till exempel läkar- gynekolog- och psykologbesök, polisanmälan eller förhör. En medföljande syster är en anställd eller volontär på Storasyster som följer med dig till ditt besök och finns där som stöd för dig en stund efteråt. 

Vid rättegång erbjuder vi inte medföljande syster, eftersom du då har rätt till stöd från målsägandebiträde. Men vi förmedlar gärna kontakt med advokat och målsägandebiträde.

Vill du ansöka om medföljning eller ställa en fråga, fyll i det här formuläret så tar vi kontakt med sig så snart som möjligt. 

Verkliga berättelser

Vill du dela med dig av din berättelse?

Vill du berätta din historia, och dina egna upplevelser av den våldtäkt eller de sexuella övergrepp du blivit utsatt för? Ibland kan det kännas värdefullt att få sätta ord på sina egna upplevelser, det kan vara ett steg i rätt riktning, och ett sätt att börja bearbeta de övergrepp en varit utsatt för. Skriv ”min berättelse” som ämne och var tydlig med om du vill stå med, med namn och ålder eller vara anonym.

Mejla din text till:
beratta@storasyster.org

Eller använd nedanstående kontaktformulär:
Du behöver inte uppge ditt riktiga namn eller din mejladress. Vill du vara anonym kan du skriva ”anonym” som namn och ”anonym@anonym.se” som mejladress i kontaktformuläret. Skriv ”min berättelse” som ämne och var tydlig med om du vill stå med, med namn och ålder eller vara anonym.

Ditt namn:

Mailadress:

Ämne:

Ditt meddelande: