Lise, 58

Jag är en äldre kvinna som känner mig ganska ung i kropp och själ, men efter att ha gått igenom svåra händelser har min kropp förändrats, mina tankar påverkats negativt och jag känner inte längre igen mig själv. 

Under livet har sexualiteten egentligen alltid varit svår för mig och blev mycket svårare att handskas med efter en våldtäkt som jag blev utsatt för när jag var yngre. Efter det upplevde jag mig som ett paket som inte längre styrde över mitt eget liv eller bestämde över det. 

Under många år kände jag mig inget värd och jag försvann på något sätt. Jag blev väldigt rädd och behövde trygghetsskydd vid möten med män, jag kunde inte längre möta män öga mot öga. Jag förändrades helt – både som kvinna och människa. 

Jag hade varit ganska självsäker innan, men förlorade nu självförtroendet och kände massa skuld och skam förstås. Det hade funnits där en del även innan händelsen, men inte så mycket som nu.

Så här höll det på i 10-20 år men tillslut sökte jag stöd på olika sätt. Först genom några samtal till Kvinnohuset Snickarbacken, där det fanns många klartänkta feminister. Det var svårt att fundera ut vad för hjälp jag behövde, för jag hade också råkat ut för ett sexuellt övergrepp som fyraåring. Jag tror att detta kan vara ett problem för många, dvs att veta i vilken tråd man ska dra i och var någonstans man ska börja söka hjälp. 

Tycker att jag som yngre var ganska omedveten och inte medveten om att det fanns dåliga män. Jag behövde också mycket uppmärksamhet och kärlek, och var ganska känslig. Det är jag fortfarande men mer medveten om det. 

I mitt liv nu lider jag då och då av det förtryck och de brott som jag varit med om, och jag har bestämt mig för att avhålla mig från sex en tid tills jag känner mig trygg och säker i mig själv. Att vänta tills jag träffar rätt person och mer tycker om min sexualitet och kropp. Nu blir sex och kroppen för svår att hantera, jag känner skam, skuld och mig dålig, vilket är tråkigt för sex är en kraft och egentligen något bra.

Comments are closed.

STÖD OSS

Du kan stödja oss på olika sätt. Genom att bli medlem, köpa gåvor i vår shop eller donera direkt på Bankgiro: 397-4870.

FÖRENINGEN STORASYSTER

Warfvinges väg 26
112 51 Stockholm
kontakt@foreningenstorasyster.se

Organisationsnummer: 802465-2169