Johanna, 51

Jag är idag 51 år. De senaste fem åren har jag äntligen kunnat njuta och leva fullt ut. Jag växte upp sist i en skara på sex barn. Jag har en storasyster och de andra är bröder. Det var en dysfunktionell familj. Våld i nära relation. Alkoholen flödade och jag som föddes sist togs omhand av min syster som var 14 år äldre än mig. Min mamma var inte kapabel. Min syster flyttade när jag var liten, 2-3 år. Hon stod inte ut att bo kvar. Min pappa som våldtagit henne tog nu över mig när hon flyttade. Mina bröder tror jag klarade sig från de sexuella övergreppen men inte misshandel och kränkningar.

Jag växte upp med fysiskt, psykisk och sexuella övergrepp. Det som satte djupaste spår var när min pappa sålde mig för att få sprit av sina äckliga vänner. Välkända pedofiler som hamnade i paradiset hemma hos oss. Min mamma visste. Jag fick inte hjälp av henne. Hon var rädd. Socialtjänsten visste också. De var också rädda. Anmälningar kom in till dem men inget gjordes.

Jag har som vuxen gått igenom helvetet och kommit ut på andra sidan. Tack vare fantastiska terapeuter som jobbar med traumabehandling har jag orkat gå igenom mina trauman och dissociativa stunder.

Idag mår jag väldigt bra. Jag har stämt socialtjänsten, kommunen i min hemkommun. Jag vann och fick upprättelse. I hovrätten la sig kommunen och bad om förlikning. Jag arbetar som undersköterska, och på kvinnojouren Liljan här i Tierp. Mitt motto är att liv vill leva. Även om det tar tid att komma fram till den punkten.