Intervju med Hadil Mohamed

Namn: Hadil Mohamed
Ålder: 30 år
Sysselsättning: grafisk formgivare och konstnär

Hur skulle du beskriva din konst för någon som är helt ny till den?
Min konst fokuserar på att lyfta en marginaliserad grupp i samhället – svarta kvinnor. Det finns väldigt lite representation i dagens klimat, vi ser inte oss själva på arbetsplatser, ledande positioner eller i tidningar. Om en är helt ny till min konst kan de förvänta sig konstverk på starka, svarta kvinnor tillsammans med texter som problematiserar olika orättvisor i samhället.

Vad är din drivkraft?
Självklart är det en drivkraft att få dela min konst och mitt perspektiv med folk och att det i sin tur leder till diskussioner där jag lär mig en massa. Annars har en stor drivkraft varit när svarta kvinnor berättar för mig att de aldrig sett sig själva porträtterade på det sättet. Det gör mig allra lyckligast!

I din konst lyfter du ofta rasism och hur det är att leva som svart i Sverige, berätta mer om det:
Jag skulle säga att den dagliga rasismen jag utsätts för är som små nålstick. Det kan vara många på en dag eller få, men någon form at nålstick uppstår alltid. Det kan vara den extra blicken jag får av vakterna i butiker, eller hur butikspersonal följer efter mig i butiker. Det är alla gånger jag inte kommer in på utrymmen där flest vita figurerar utan att jag har med mig en vit kompis. Det är varje gång någon berömmer mig för hur bra min svenska är eller blir förvånade över att jag har en högskoleutbildning. Det är varje gång någon frågar mig vart jag egentligen är från när mitt ursprung inte är relevant i samtalet. Rasism är ett brett begrepp och i dagens klimat vill ingen kallas för en rasist och istället förklär de sin rasism med fientliga frågor. Lite så är det på den dagliga fronten men självklart finns det större konsekvenser av rasism. Allt ifrån att inte bli kallad på intervjuer pga ens utländska namn eller att bli kallad fula ord pga hur en ser ut. Det är ett dagligt spektrum av stora och små trauman.

Du har vid flertalet tillfällen hjälpt oss gratis med grafik/konst till både sociala medier och merch. Varför har du valt att bidra till vårt arbete mot sexuellt våld?
Jag tycker att Föreningen Storasyster är en av de viktigaste organisationerna i Sverige. Ert arbete med sexuellt våldsutsatta (både förebyggande och  i skedet efter) är en fråga jag brinner starkt för och som jag verkligen vill donera min tid och min konst till. Sedan är ni otroligt inspirerande att följa, ert engagemang och outtröttliga strid i detta område är något jag vill omringa mig av alla dagar i veckan. Att välja er har varit det lättaste val jag har gjort!

Vill du kika mer på Hadils konst? Klicka här för att komma till hennes instagram!

För att köpa vår merch klicka här!