Vilda

Hör en av våra volontärer berätta om sitt engagemang

Föreningen Storasyster har över 100 fantastiska volontärer som är en del av vårt dagliga arbete mot sexuellt våld – en av dem är Vilda. Nedan berättar hon mer om hur hon upplever volontärskapet och vad som har fått henne att engagera sig i Föreningen Storasyster.

Varför valde du att bli volontär på just Föreningen Storasyster?

Jag valde att bli volontär på Föreningen Storasyster eftersom det är ett område där många som utsätts inte får det stöd de vill ha och behöver. I de fall en vågar berätta vad en varit eller är med om möts en ofta av misstro, skepsis, skam och skuldbeläggning eller fördomar. Dessutom är det så otroligt många som inte berättar för någon i sin omgivning, av rädsla för reaktionerna. Då är det så otroligt viktigt att det finns en plats där personer som utsatts för olika typer av övergrepp och sexuellt våld har en frizon att mötas av en empatisk medmänniska där den får prata av sig, bli trodd och få stöd. Föreningen Storasyster erbjuder en möjlighet för personer som annars kanske inte skulle berätta för någon om sina erfarenheter att göra det. Det tycker jag är fint, viktigt och vill vara en del av. 

Vad är det bästa med volontärskapet?

Det bästa med att vara volontär är känslan av att göra någonting konkret, som är bra för andra människor. Många känner en frustration över hur samhället ser ut och hur sexualbrott hanteras, och då är det väldigt skönt att kunna kanalisera den frustrationen i handling och göra något. Jag som enskild person kan inte förändra samhällsstrukturen, men jag kan lyssna och jag kan ge stöd och det är otroligt viktigt för våra stödsökande. 

Hur är det att stötta personer utsatta för sexuellt våld? Är det en krävande uppgift?

At vara volontär på Föreningen Storasyster är såklart tungt bitvis, eftersom våra stödsökande är eller har varit i tunga situationer och bär på smärtsamma erfarenheter men det vägs upp av känslan av kunna göra skillnad. Många av de stödsökande uttrycker en stor tacksamhet och mycket kärlek när det är dags att avsluta ett samtal eller en kontakt. Jag tycker volontärskapet ger så otroligt mycket tillbaka, så även i tuffa samtal är det utan tvekan värt det. Vi har dessutom regelbunden handledning där vi får möjlighet att bolla olika frågor och har också alltid möjlighet att höra av oss till vår fantastiska samordnare för att få stöd i extra utmanande frågor eller situationer. 

Hur fungerar det att kombinera engagemanget med studier eller arbete?

Jag har jobbat heltid under hela min tid som volontär, först på restaurang med oregelbundna tider, och sedan på kontorstider. Det har fungerat jättebra eftersom det finns så många olika sätt att engagera sig på. När jag jobbade oregelbundna tider fungerade det bra att ha en längre mailkontakt med en chattsyster, och nu när jag arbetar på kontorstider är det inte svårt att hinna med några chattpass i månaden.

Tags: No tags

Comments are closed.